Din titelkjhkj
Med hög kvalitet

Frågor och svar

Är ni vana att träffa tandvårdsrädda patienter?

Vi träffar många som som tycker att det är lite jobbigt att gå till tandläkaren. Vi försöker att skapa en lugn miljö för dig som patient och lyssnar gärna på hur just du vill ha det. Vissa vill få veta exakt vad tandläkaren gör, andra vill lyssna på musik för att tänka på annat. Berätta gärna för oss hur du vill ha ditt tandläkarbesök så ska vi försöka ordna det.

Varför får jag tandsten?

Tandsten är ett vanligt problem. När det väl har bildats tandsten kan du inte borsta bort den själv utan din tandhygienist eller tandläkare måste ta bort den med speciella verktyg. När du ätit bildas plack, en bakteriebeläggning, som lägger sig på dina tänder. Om placken får sitta kvar på tanden förenas den med de olika kalksalterna som finns i din saliv. Blandningen hårdnar snabbt och blir till tandsten. På bara ett dygn hinner placken både bildas och stelna. Det finns två typer av tandsten. Salivsten och serumsten. Salivsten bildas nära de stora spottkörtlarna. Det är vanligt med salivsten på insidan av framtänderna i underkäken. Serumsten bildas i tandköttsfickor som blivit inflammerade. Den är hård redan från början och har en mörkbrun färgton. Serumsten fastnar ofta i små öar, som sitter hårt fast på tandens yta. När placken har blivit tandsten täcker den tandköttskanten och det gör att du inte kommer åt att borsta rent där. Det kan leda till tandköttsinflammation och därefter tandlossning. Därför är det viktigt att tandsten tas bort i tid.

Bästa sättet att motverka och minska risken för tandsten är att du tar hand om dina tänder varje dag och besöker din tandhygienist eller tandläkare regelbundet. Borsta noga med mjuk tandborste och fluortandkräm, både morgon och kväll. Håll rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att få bort bakterier och matrester som kan finnas kvar efter att du har borstat dem.


Boka tid för tandstensborttagning

 Varför får man karies?

Karies räknas som en infektionssjukdom och orsakas av olika typer av bakterier. Utav alla de bakterier som normalt sett ska finnas i vår mun, finns där också de som reagerar på socker och blir skadliga. När reaktionen uppstår skapas syra och ett kariesangrepp. Om bakterierna får fäste och inte neutraliseras kan de tränga genom emaljen och börjar gräva ett hål in mot dentinet och vidare mot tandroten – det vill säga, början till ett hål i tanden har skapats.

Hur ofta bör man undersöka tänderna?

För att dina tänder ska må så bra som möjligt rekommenderas du att gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Hur ofta du behöver gå till tandläkaren kan variera beroende på hur gammal du är och hur dina tänder mår. Om du har friska tänder kan det räcka med ett besök vartannat år. Om du har lagningar som behöver kontrolleras eller problem med plack, tandlossning eller karies rekommenderas en kontroll varje år. Din tandläkare vet hur ofta du behöver gå till tandläkaren och kan lägga upp en plan för din fortsatta vård.
Barn och unga har ofta så friska tänder att det räcker med att besöka tandläkaren vartannat år. Att kontrollera tänderna regelbundet hos tandläkaren minskar risken för stora skador som blir kostsamma att åtgärda. Det lönar sig därför i längden att gå på sina kontroller.

Boka tid för undersökning


Hur långa köer har ni

På Ostkustens Tandvård försöker vi att inte ha köer då vi nyligen utökat våra resurser. Vår ambition är att våra patienter inte ska behöva vänta alls. 

Om jag har värk, hur snabbt kan jag få en tid?

Vid akut värk försöker vi alltid se till att man får tid samma dag. Tandvärk kan vara  väldigt jobbigt och smärtsamt. På Ostkustens Tandvård tycker vi att ingen av våra patienter ska behöva ha ont, därför är vi flexibla med arbetstider och bokningar för att se till att lösa problemet.

Måste jag använda tandtråd?

Du måste inte men det är bra att göra för att motverka plack. Tandtråd är effektivt att använda för att rengöra mellan tänderna, där varken en vanlig tandborste eller en eltandborste kommer åt. Tandtråden är smal och kommer därför åt där det är trångt. Använd tandtråden innan du påbörjar tandborstningen så att de bakterier som tagits bort mellan tänderna borstas bort. Patienter som har trångt mellan tänderna kan tycka att det är  besvärligt med tandtråd. Men det finns knep och tekniker att ta till. Ta gärna upp det med din tandhygienist eller tandläkare nästa gång du kommer in på besök, så hjälper vi dig.

Hur ofta ska jag byta tandborste?

För att tandborsten ska fungera som det är tänkt, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Kan man delbetala?

Hos oss på Ostkustens Tandvård erbjuder vi möjlighet till delbetalning i samarbete med Fortus finans.

Hur blir jag av med tandvärk?
Tandvärk kan vara svårt att bli av med själv. Val av behandling beror på vilken diagnos tandläkaren ställer och sker i samråd med dig som kund. Efter behandling upphör vanligtvis smärtan. När tandinfektionen gått ner i tandroten kan tandläkaren behöva rotfylla tanden för att rädda den. Behandlingen kan kräva flera återbesök. Tandutdragning kan bli aktuellt om tanden är så svårt skadad att lagning eller rotfyllning inte är möjlig. Tandköttet runt en visdomstand kan ibland bli infekterat och även då kan det, i vissa fall, bli aktuellt att ta bort tanden.

Boka ett akutbesök



 
 
 
 
Post
Samtal
Karta
Om
Instagram